Onderzoek voer deel 2

In de vorige nieuwsbrief hebben we gesproken over onze nieuwe mix bestaande uit kalkoenhart, garnalen, mosselen en vitaminen en mineralen. Deze diepvriesplaat “die qua structuur het water niet belast” ligt vanaf heden in de schappen van onze vriezers.

De structuur van dit voer zorgt voor minimale vervuiling. Voorwaarde mbt gebruik van dit voer = dat we het voer bevroren aan de vissen geven. We hebben onderzocht hoe vissen in groepsverband het beste op voer reageren. Hieruit is het volgende voortgekomen. Wanneer je bevroren voer aan een knijper met zuignap aan de binnenkant van de voorruit van het aquarium bevestigd kan het voer niet van zijn plek.

Dit heeft als gevolg dat de vis zijn best moet doen om het voer te bemachtigen. Dit veroorzaakt competitief gedrag. De vissen zijn bang dat ze te weinig eten krijgen....met als gevolg dat ze zich massaal op het vast gezet stuk voer storten. Het massaal op het voer storten heeft als gevolg dat vissen dwangmatig zoveel mogelijk voer in een korte tijd naar binnen willen werken. Op deze manier krijgt het voer niet de kans ballaststoffen of sappen gevuld met vitamines, mineralen en sporenelementen aan het water af te geven. Alles gaat naar de maag van de discus. Eindconclusie: vissen eten beter en het water raakt minder snel vervuild. Deze knijpers zijn bij Discuskwekerij de Parel te koop voor 3 EUR per stuk.